Синдикатите отхвърлиха предложението на ГЕРБ за пенсионна реформа

Новините

01-12-2011, 14:17

Снимка:

АРХИВ © ВАРНАУТРЕ.БГ

Автор:

ВарнаУтре

Всичко от Автора

Това, което синдикатите са видели като разчети, не е успяло да ги убеди, че това, което се очаква като ефект дори през 2018-2020 година си заслужава

КНСБ и КТ „Подкрепа” свикват стачните комитети за обсъждане на нови протестни и стачни действия срещу така предлаганата пенсионна реформа, съобщи Дарик

Решението е взето след днешната им среща с депутатите от ГЕРБ, на която  отхвърлиха последното предложение на управляващите за плавно вдигане на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца за всички категории на труд.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров каза, че това, което синдикатите са видели като разчети, не е успяло да ги убеди, че това, което се очаква като ефект дори през 2018-2020 година си заслужава „тази жертва, която се иска, независимо в какъв формат".

Той обясни, че очакваният фискален ефект от трите мерки, които управляващите предлагат - отпадане на швейцарското правило, отпадането на възможността да се увеличава тежестта на всяка година стаж в размера на личната пенсия и увеличението на пенсионната възраст в този вариант или предишния, водят до балансиране на фонда в 2018 година, като частта на увеличението на възрастта е пренебрежимо малка в размер на не повече от 1/7-1/8 от общите икономии, а всичко останало е за сметка на останалите две мерки.

По думите на Димитров увеличението на възрастта ще спомогне за следващите седем-осем години да донесе ползи на НОИ от порядъка на 70-80 до 100 млн. лв. „Кой какво е играл не знам, но играта продължава. И не знам кой как си е мислел, че ще я кара оттук нататък, но предложенията, които се правят в момента ще доведат до нова радикализация на хората и отговорността ще бъде и е изцяло и на правителството, и на управляващото мнозинство в момента", категоричен е синдикалният лидер.