Министър Ангелкова: Пампорово се пука по шевовете за празниците

Отчитаме ръст на туристи от Турция и Гърция, чакаме растеж с 5 процента

Имаме реален оптимизъм за това, че предвидения ръст от 4-5 % на туристите в зимните курорти, ще се случи. Това заяви на брифинг в Пампорово министърът на туризма Николина Ангелкова, която дискутира проблемите в бранша на среща с бизнеса и местната власт. „По информация на концесионера на Пампорово по време на Коледните и Новогодишните празници, курортът е бил пълен, което много ни радва. Близо 6-7000 души на ден са преминавали през ски-съоръженията, което показва една доста голяма заетост в курорта и оптимизъм за изпълнение на нашите прогнози за зимния сезон в рамките на 4-5 %, които ние обявихме в неговото начало”, поясни Ангелкова, цитирана от агенция Фокус. Тя допълни, че до момента се забелязва увеличение на туристите от Турция и Гърция, същите нива са и от Румъния, Великобритания, Германия. За курорта Пампорово има най-голямо увеличение на турските туристи и това е разбираемо, предвид целенасочената политика, която курорта води спрямо тях, каза Ангелкова и добави, че от българските туристи в Пампорово преобладават т. нар. семейни туристи.

На срещата в Пампорово присъства и областния управител Недялко Славов, както и представители на основните контролни органи в бранша. Министерството на туризма смята да проведе поредица от подобни срещи по места, защото само така могат да бъдат анализирани проблемите на бизнеса в съответните региони, заяви Ангелкова.

Основните проблеми, които са били поставени по време на срещата с бизнеса, са свързани с обезпечаване на инфраструктурата в областта и достъпа до Пампорово.

„Адресираме този проблем със създаването на фонд „Туристическа инфраструктура и туристически атракции” в дългосрочен план като неговото функциониране ще стартира в началото на 2016 година и всички конкретни проблеми свързани с наложителни ремонти по пътищата ще бъдат поставени на ресорният министър в МРРБ”, поясни министърът.

Ангелкова акцентира и на друг основен проблем, а именно облекчаването на визовия режим за турски граждани, както и туристи от Русия Украйна и Китай.