Ангелкова: Ще облекчим визовия режим, защото това е от огромно значение за туризма

Световната организация по туризъм дават среден ръст в близките години на туризма у нас от между 4,5 и 5%

Стартирали сме разговори в посока на облекчаване на визовия режим, тъй като това също е от огромно значение за туристическата индустрия. Предстои работна среща с министрите на вътрешните и външните работи за да можем да уточним детайлите и как можем да посрещнем нуждите на туризма, а от друга страна да се съобразим с националното и европейското законодателство.

Това заяви Николина Ангелкова, министър на туризма, при откриването на Първия балкански туристически форум Go2Balkans, предаде „Фокус“. „Над 100 фирми от 10 държави участват в Първия балкански туристически форум Go2Balkans”, поясни министър на туризма.

„Този форум има за цел да обедини туристическия бизнес на балканските страни под мотото „Балканите – природа и история“, каза Ангелкова.

„Разговарях с много посланици и по време на тези срещи обсъдихме и възможностите за предоставяне на техните съвместни туристически пакети от региона, защото всички заедно можем да предложим един атрактивен и конкурентен продукт. Има още много работа в тази посока, но началото е положено“, коментира Ангелкова.

„Създаването на общи туристически продукти е от съществено значение за адресиране на новите предизвикателства и на нови пазари. Имаме огромен потенциал тук на Балканите за предлагане на тези съвместни туристически услуги – река Дунав от една страна, а Средиземноморският регион от друга. Всички ние имаме общи корени и бит и много общо, което можем да предложим на всички, така че да бъдем една привлекателна туристическа дестинация“, обясни Ангелкова.

„Обединението на балканските страни в сферата на туризма ще позволи привличането на туристи от далечни страни. Именно това обединение ще направи атрактивен общия ни туристически пазар и ще увеличи възможностите за промотиране, така че да привлечем повече туристи от далечни дестинации като Китай, Индия и Япония“, допълни Ангелкова.

„Всички знам, че туризмът е не само една от най-динамичните форми за икономическо развитие, но и нещо повече. Туризмът е бил винаги нещо повече от икономика, защото развива общуването на хората на много нива – междукултурно, личностно, опознаване на чуждия бит, традиции, историческата памет и общите балкански корени“ обясни министърът на туризма.

„В този смисъл комуникациите в сферата на туризма имат градивна роля в бъдеще и тяхната перспектива е само една – още по-голямо разширяване“, обясни министърът на туризма“, коментира Николина Ангелкова.

„В съвременното общество туризмът безспорно се е превърнал от начин на развлечение на малка част от населението с по-високо благосъстояние в глобална индустрия. Девет процента от глобалния брутен вътрешен продукт се генерира от туризма. В България това са около 15%.”, разясни министър на туризма.

„Над 1 млрд. са отчетените от статистиката туристи в световен мащаб за миналата година. За България това са 6,5 млн. туристи. Прогнозите на Световната организация по туризъм дават среден ръст на световния туризъм за близките години от 3,2 до 3,4% за година, а за нашата страна прогнозите сочат между 4,5 и 5%“, допълни Ангелкова.

„Ние трябва да разбирам, анализираме и управляваме туризма като индустрия, която генерира доходи и е сериозен фактор за трудова заетост – постоянна и временна, както и за повишаването на живота на обикновения човек“, посочи министърът на туризма.