Спират безконтролния ръст на разходите за болнична помощ

Това е предвидено в подготвяните от здравното министерство законодателни промени

Край на безконтролния ръст на разходите за болнична помощ и за лекарства предвиждат подготвяни от здравното министерство законодателни промени. В интервю за Дарик зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков обясни, че докато в Европа разходите в сектора растат средно с 3 до 5% годишно, то в България ръстът на разходите е 17 на сто за година.

Идеята е още НЗОК да проверява дали пациентите са удовлетворени от получаваните услуги.

„През последните години имаше едно безконтролно нарастване на разходите. Изключително високо нарастване на разходите в болничната помощ, за лекарства. Всякакви мерки бяха опитвани, но като че ли те не дадоха такъв добър ефект. Това ни накара да направим предложения, които ще бъдат внесени в Министерски съвет и ако се одобрят - в парламента. Със законови възможности на институциите, които харчат публични пари, да имат по-голяма възможност да контролират разходите и да има устойчив ръст, не безконтролен", обясни Пенков.

Като пример той посочи, че не могат да скачат разходите за едно лечение с 47%: „В Европа разходите се увеличават от 3% до 5% на годишна база. В България са 17%. Този филм беше дотук", уточни зам.-министърът.

На въпрос кой ще извършва контролът, Бойко Пенков обясни: „И държавата, и Касата. Поема се отговорността. Държавата ще направи всички опити да сключи такова споразумение с индустрия, със сдруженията на големите- и частните болници, така че да няма безконтролни хоспитализации. Специално сме записали в проекта, който искаме да внесем, че НЗОК, тъй като тя има мисия и цел - да бъде посредник между джунглата на здравеопазването, където не е много ясно къде е пътеката и как да минеш по нея, и хората. Хората са вложители в Касата, те си дават парите и между тях да има посредник, който да може на базата на експертизата, която има, да оцени къде има добро качество, да избере с кой да сключи договор. Другото, което сме написали, че Касата е длъжна да изследва нивото на удовлетвореност. Да пита пациентите, които ползват системата, дали са удовлетворени. При системна неудовлетвореност от услугите, които предоставя някое лечебно заведение, влизат инспектори и проверяват какво се случва. И евентуално се прекратява договора".

Три основни стъпки е заложило здравното министерство до края на годината в плановете за въвеждане на т.нар. електронно здравеопазване. Зам.-министър Бойко Пенков поясни, че вече е одобрена Оперативната програма „Добро управление", където са предвидени средства за електронното здравеопазване. Сега предстои да се изследва какво работи от вече изградените системи в различните звена в страната, които трябва да бъдат надградени. С уговорката, че всичко е свързано с обществени поръчки, д-р Бойко Пенков изрази надежда до края на 2015 г. да бъдат готови три прототипа, които да се тестват до март 2016 г. Планира се всеки пациент да има електронно досие, електронна карта и електронна рецепта.