Петър Москов обвини директори на болници за източване на пари от Здравната каса

Лекували Индиана Джоунс и Лимончо, според министъра

От парламентарната трибуна здравният министър д-р Петър Москов обвини директори на болници за източване на пари от НЗОК по време на дебатите за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, предаде „Фокус”.

Петър Москов представи документи от проверки на областни болници, иззети от Инспектората на министерството. „Вътре в докладите от един от началниците на клиники до директора на болницата, подписан с печати на болницата, входящи номера: Еди кое си име, той е с апандисит, той е приет по пътека по перитонит. Какво надзирава касата”, запита Москов.

Той отбеляза, че това не са хора, назначени от това мнозинство. „Местният шеф на касата не е назначен от това мнозинство, което сега упреквате. Какво точно надзирава касата, защото това е източване на пари и то на вашите пари”, подчерта здравният министър.

Москов даде за пример и друга болница по отношение на отчетността. „Еди кой си, наричан от нас Индиана Джоунс, с хиляди усилия остава да се оперира. Касата трябва да знае това нещо. А на кого да го кажа? Защото вие сте назначавали тези хора и сега се борите това да не бъде променено. Лимончо, наричан от нас Портокалчо, остана при нас да се оперира, защото се обади синът му от Канада. Това се случва в българските болници и това ще се промени”, увери д-р Москов.