Започна голямото завръщане на почиващите по празниците

Животът

04-01-2015, 08:45

Снимка:

bnr.bg, архив

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Жълт код за силен вятър в 19 области

Пътищата са мокри и заскрежени

На финала сме на дългата серия почивни дни покрай новогодишните празници

Силен вятър, поледици и снежни пътища - това чака завръщащите се от почивка българи днес.

Въпреки че много от шофьорите се вслушаха в призива на КАТ и започнаха „голямото прибиране“ още в събота, днес се очаква да е най-сериозен трафикът към големите градове след празниците.

Жълт код за силен вятър е обявен за 4 януари в 19 области. Бурите ще навлязат най-напред в западните области Видин, Монтана, Враца, София, София-област, Перник, Ловеч и Плевен. В Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Русе, Силистра също има обявено предупреждение. Силен вятър може да удари и Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Хасково.

На места от запад на изток ще превали дъжд в планините и в североизточните райони - сняг.

В ранните часове на места е възможно да се образуват поледици в Западна България.

750 000 българи тръгнаха на път за Коледа и Нова година, сочат данните на полицията. Част от тях се прибират по домовете си в събота, но най-големият трафик ще бъде на 4 януари.

Освен с натовареното движение през уикенда шофьорите трябва да се съобразяват и с времето. Според синоптиците сибирският студ ще си отиде временно днес. Температурите днес ще са положителни - между 3 и 8 градуса.

„Осигурете си резервни крушки. Не потегляйте с летни или износени гуми. Носете в багажника вериги за сняг", съветва КАТ. Заради голямото завръщане БДЖ пуска допълнителни вагони с 10 хиляди места по най-натоварените направления. От железниците напомнят, че има отстъпка от 10 до 30% за двупосочни билети.