Жълт код за силен вятър в 19 области

Региони

04-01-2015, 06:00

Снимка:

hdwallpapercorner.com

Автор:

Юлия Георгиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Зимна разходка по Дунав (Галерия)

10-те най-любопитни факта за вятъра

Времето остава облачно и хладно

Жълт код за силен вятър е обявен за днес в 19 области. Това са Видин, Монтана, Враца, София, София – област, Перник, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен, Русе, Силистра, Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Хасково.

Облачността ще е по-често значителна. Вятърът през нощта временно ще отслабне, но още сутринта отново ще се усили, ще бъде умерен и силен от запад-северозапад и с него ще нахлува по-студен въздух. 

На места от запад на изток ще превали дъжд, в планините и североизточните райони – сняг. В ранните часове на места е възможно да се образуват поледици, предупредиха от Националния институт по метеорология и хидрология към Българската академия на науките. 

Минималните температури сутринта ще са от минус 4° до 1°. Максималните ще са от 1-2° в североизточните райони, до 8-10° в западната половина на Горнотракийската низина. В София минимална минус 4°, максимална около 4°.

Атмосферното налягане ще се понижава и вече ще бъде по-ниско от средното за януари.

Над планините облачността ще е значителна. Ще превалява слаб сняг, на височина под 1000-1200 метра ще преминава в дъжд. Ще духа силен северозападен вятър и с него температурите през деня ще се понижават. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 3°, на 2000 - около минус 3°.

Над Черноморието ще преобладава облачно време. На места ще превали слаб дъжд. Ще духа умерен и временно силен западен вятър. Максималните температури ще са от 4° по северното до 7° по южното крайбрежие. Вълнението на морето ще е 1-2 бала. Температурата на морската вода е 4-5°.