Бедствено положение е обявено в три общини в област Монтана

Пътните участъци Долно Церовене- Вълчедръм и Монтана – Лом остават затворени

Бедствено положение е обявено в три общини в област Монтана, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. В бедственото положение са общините Лом, Якимово и Медковец заради обилния снеговалеж и силния вятър, вследствие на които по пътищата се образуваха огромни преспи и колони от автомобили, които бяха блокирани с часове.

След предприемане на необходимите действие от институциите, по главен път Монтана-Лом от с. Долно Церовене до град Лом от преспите са извадени около 400 автомобила, автобус с 50 пътници и два микробуса с 24 пътници.
По пътя Лом-Козлодуй в отсечката Лом-Долни Цибър са евакуирани от  закъсалите автомобили около 62 души. З5 от тях са настанени в сградата на община Вълчедръм, 25 в кметство село Ковачица и двама са транспортирани до град Лом.

В участъка между село Долно Церовене, Вълчедръм и Долни Цибър са освободени около 100 автомобила и са евакуирани 15 души. Двама от тях са транспортирани в Якимово, трима в Дългоделци и десет за село Златия.
В участъка между село Септемврийци и град Вълчедръм са освободени около 30 автомобила.
В участъка Лом-Комощица са освободени 8 автомобила.
В участъка между Вълчедръм и Лом около 13,50 ч. Вчера е получен сигнал за бедстваща линейка с тежко болен пациент. Вследствие на тежката метеорологична обстановка и невъзможност линейката да продължи тя се връща в ЦСМП Вълчедръм, като впоследствие пациентът е починал.

За изтеглянето на блокираните автомобили и евакуиране на хората са използвани военни машини, високопрохидим влекачи, противопожарни коли, роторни снегорини и снегопочистващи машини.

Към 06.00 ч. тази сутрин участъците от Долно Церовене до Вълчедръм и Монтана - Лом остават временно затворени до пълното им почистване. Всички третокласни пътища в областта остават затворени за тъмната част от денонощието.