Бедствено положение в Лом и Ловешко

Общество

29-12-2014, 21:17

Снимка:

thechronicleherald.ca

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Не пътувайте в Северозападна България, съветва АПИ

Снежен капан за стотици коли на Северозапад

Стотици автомобили са в снежен капан в Северозападна България, предаде bTV. Силен вятър и големи снегонавявания блокираха пътя от Монтана за Лом.

Заради закъсали автомобили, се образуваха километрични опашки и в двете посоки. В колоната е и автобус, тръгнал от Видин още в ранния следобед. Сред пътниците има и деца.

Всички машини на Областно пътно управление, Гражданска защита и пожарната са на проблемните участъци. Тежката техника се опитва да пробие, за да стигне до авариралите автомобили.

Кметът на Лом Иво Иванов каза пред Фокус, че от 14:00 часа днес над 100 автомобила по пътя Лом-Монтана и над 60 автомобила на пътя Монтана-Долни Цибър са блокирани от двуметрови преспи със сняг.

„Напрежението сред хората е огромно – повече от 6 часа са на пътя, на тъмно и на студено. Може би до 2-3 часа ще успеем да стигнем до тях. Призовавам хората от региона тази нощ и в следващите дни да не предприемат рискови пътувания”, каза кметът на Лом.

Той посочи, че е обявено бедствено положение вече в община Лом.

Пътят Монтана - Лом е напълно затворен за движение до нормализиране на ситуацията.

Сложна е пътната обстановка и в област Видин, където бе затворен пътят между селата Добри дол и Тополовец.

В 34 села на територията на Община Ловеч е обявено бедствено положение. Снеговалежът на територията на общината продължава, както и силният вятър, който на моменти образува снегонавявания и преспи.

Кметът на Община Ловеч Минчо Казанджиев свика кризисен щаб и обяви в 19:00 часа бедствено положение във всичките 34 села на територията на общината. В самия град бедствено положение не е обявено, но пътищата до по-малките населени места са трудно проходими.

Към момента няма бедстващи хора и населени места без ток, а аварийни екипи са стигнали до закъсалите автомобили.

Пътят Владиня-Горане е напълно затворен, както и този между селата Деветаки и Брестово. Трудно проходими са пътищата към селата Лисец, Баховица, Славяни, Слатина, Горан и Владиня и трябва да се използват обходни маршрути. Има и закъсали автомобили.

Затворен е и пътят от Ловеч за Плевен, съобщиха от Областното пътно управление в Ловеч.

Непроходим е пътят към Дома за стари хора „Върбовка” край Ловеч. Утре сутринта той ще бъде разчистен, за да бъдат осигурени хранителни продукти на хората там. На територията на общината няма бедстващи.