Българският Лувър отваря догодина с 25 зали за изкуство

Архив Бургас

28-05-2012, 08:47

Снимка:

stroitelstvo.info

Автор:

в. Сега

Всичко от Автора

Новият Национален музеен комплекс ще отвори врати след една година - това е крайният срок, който е заложило министерството на културата в обществената поръчка за избор на фирма, която да се заеме с реализацията на амбициозния проект. 

След като проектът за т.нар. български Лувър бе замразен заради липсата на пари, държавата все пак намери начин да го финансира. Нужните 21.6 млн. лв. ще бъдат осигурени от програма "Регионално развитие".

Така новият Национален музеен комплекс ще отвори врати след една година - това е крайният срок, който е заложило министерството на културата в обществената поръчка за избор на фирма, която да се заеме с реализацията на амбициозния проект. 

С тези пари ще бъде обновена сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство, която от години плаче за ремонт. Същото е предвидено и за намиращите се в близост сгради на бившия Технически университет и пространството на вътрешния двор.

Според документацията на поръчката музейният комплекс ще бъде разположен на няколко етажа с 25 зали, като влизането в него ще бъде чрез специален пропускателен режим. На първия етаж освен гише информация, гардероб, каса и обществена тоалетна, ще има и магазин за сувенири. На етажа ще има и 4 зали за скулптура.

Вторият етаж ще има 5 малки експозиционни зали и още шест - предвидени за живопис и графика. Третото ниво ще бъде по-скромно откъм зали и ще разполага само с три. За сметка на това обаче там ще има административна част с 15 офиса и 20 работни помещения за работниците и кураторите. Ще има и конферентна зала, кухня и помещение за освежаване на картините. Един етаж по-нагоре пък ще има самостоятелна изложбена зала, стая за куратори и други 6 зали. На последния пети етаж няма да има изложбени помещения.

Броят на посетителите ще бъде ограничен и няма да се допускат повече от 300 души на етаж. Идеята е така да се запази климатичната среда и самите произведения на изкуството, отбелязват от ведомството на Вежди Рашидов. За да се съхранят картините, въздухът и влажността в музея ще се поддържат на определени градуси, като през зимата ще бъде около 19 градуса, а през лятото температурата ще достига около 24.5°C. 

Подовете на залите ще бъдат направени от камък и масивен дъб, а осветлението ще се регулира електронно. Светлината ще бъде в различни цветове, в зависимост от вида изложби. Предвидена е и озвучителна уредба с вградени в тавана високоговорители.

Подобно на френския, така и българският Лувър ще разполага с вътрешен двор. Там ще бъде разположена скулптурна експозиция, ще има и водно огледало, заобиколено от ниска растителност. В градината на музея ще има 10 дървета, цветя и вечнозелени храсти.