Президентът няма да налага вето върху пенсионните поправки

Управляващите поеха ангажимент за национален дебат и стойчиво решение за пенсионната реформа, посочи Плевнелиев

Държавният глава Росен Плевнелиев няма да наложи вето върху приетите от парламента спорни пенсионни промени. Това обяви самият той в предаването "Годината" по Дарик.
Народното събрание одобри в петък вечерта промените в Кодекса за социално осигуряване, с които партидите от частните универсални и професионални фондове ще могат да се прехвърлят в Националния осигурителен институт.

"Управляващите поеха ангажимент в рамките на три месеца - до края на март, да се проведе национално отговорен дебат, да се поканят експерти, работодатели, да се поканят синдикални организации и всеки, който може, да допринесе за едно устойчиво решение за пенсионната реформа в България, която не търпи отлагане, но не може да се прави на парче и в последния момент. Това, което е дадено като заявка, донякъде противоречи на коалиционни споразумения, които са официални. За мен е важно да посоча проблема, с надеждата, че управляващите са дали срок за национален дебат и че министър-председателят е поел личен ангажимент, че ако има смислен аргумент, той ще промени решението си", подчерта президентът.

Държавният глава Росен Плевнелиев подчерта, че е длъжен да даде шанс: "Ако това не се случи, моето решение ще бъде променено. Даден е срок от самите управляващи до 31 март за комплексна оценка на пенсионна реформа и взимане на национално отговорно решение за продължаване на пенсионната реформа".