Горанов: Средствата, които ще постъпят в НОИ ще отидат за намаляване на държавния дълг

До края на март ще прецезират текстовете относно пенсионните фондове

Поемам ангажимент като финансов министър тези средства в НОИ, които могат да постъпят допълнително, да не ме провокират за допълни разходи, а единствено за намаление на държавния дълг и за намаление на дефицита по консолидираната фискална програма. 

Това заяви финансовият министър Владислав Горанов във връзка с предложената промяна за прехвърляне на пенсионните вноски от частните към държавните фондове, предаде „Фокус”. 

По думите му, свободата на избора не трябва да създава напрежение в българския парламент, а да го обединява. „Ако не сме уцелили ваксата с тези текстове, дали сме си срок до 31 март 2015", посочи Горанов.

„Няма причина да се отлага правото на свободата на избора”, поясни Горанов. По думите му от 1 януари до 31 март текстовете относно фондовете могат да се прецезизират. 

„Половината от българските граждани вероятно не знаят в кой пенсионен фонд се намират, а ако се даде възможност за избор е много вероятно частните фондове да станат по-активни в комуникацията си с гражданите. Вероятно те ще свалят и своите такси за администриране, защото хората ще имат право на избор”, посочи финансовият министър. Вероятно те ще свалят и своите такси за администриране, защото хората ще имат право на избор, прогнозира той.

„Правителството ще предложи този законопроект, който гарантира пълната свобода на избора”, каза още Владислав Горанов.