Горанов: Всеки ще има свобода на избор за пенсионните си вноски

Спекулация е думата национализация, категоричен е финансовият министър

Всеки български гражданин ще има свободата на избор, ако прецени, да трансферира своите вноски в системата на държавното обществено осигуряване. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов във връзка с предложената промяна за прехвърляне на пенсионните вноски от частните към държавните фондове, предаде „Фокус”. 

„Тъй като аз не бягам отговорност като финансови министър, искам да заявя своята позиция по това, което се предлага в бюджета на ДОО. Остават съмненията дали моделът, който сме въвели, е безкритичен. Много години, не днес, не преди седмица, в различни битности, в които съм съществувал, съм водил разговори с експерти, синдикати, народни представители. Искам да разкажа кое ме мотивира да предлагам подкрепа за подобно решение. Основният спор дали по този начин се постига свобода на избора, според мен не стои”, посочи Горанов.

Той поясни, че е съгласен, че е укоримо между първо и второ гласуване, да се правят сериозни промени, но това е възможност, дадена по Конституция. „По-голямата част от колегите, които изразяват резерви, това е неинформирано решение”, заяви той.

„Спекулация е думата национализация. Тя изисква законодателно решение, което да подмени волята на хората. Може би не е съвършено решението младите хора, които за първи път започват осигуряване, ако не вземат решение, държавата да вземе решение вместо тях и да ги заключи в НОИ”, подчерта финансовият министър, като по думите му също може би не е съвършено и другото предложение - лицата, родени след 1959 година, да могат само еднократно да се върнат в НОИ”, обясни той.

Горанов подчерта, че не може да приеме изказванията, че свободата на избор се зачерква с единствения мотив, че българското общество и парламент не могат да вземат решение и добави, че той е готов да предложи решение, което ГЕРБ ще подкрепи.