Путин: Европейският газов хъб на границата на Гърция и Турция зависи от ЕС

Външни фактори са виновни за икономическото състояние на Русия

Така нареченият европейски газов хъб на границата на Гърция и Турция - това не зависи от нас, а от нашите партньори. Това заяви на юбилейната си 10-а годишна пресконференция Владимир Путин.

"Искат ли да имат устойчиви, гарантирани достави на енергоресурси от Русия, от които така се нуждаят, и без транзитни рискове? Чудесно, тогава ние ще работим. Тогава може през Гърция да се излезе в Македония, по-нататък може да се стигне и до Сърбия. Може пак да се стигне до "Баумгартнер" в Австрия. Не искат ли, тогава няма да правим нищо", каза Путин и допълни, че  по-евтини и надеждни газови доставки от руските няма и в близка перспектива няма да има, предаде „24 Часа”.

„Договорът ни с Китай не е неизгоден”, каза още той. „Без него не можем да решим въпроса с газификацията на Далечния Изток и Сибир.  Разгръщането на Русия на Изток не е свързано с политика, а с развитието на световната икономика”, поясни Путин. В отговора си за газа той не спомена България и Южен поток.

Според руския президент външни фактори стоят зад сегашното финансово икономическо положение на Русия. Путин направи и преглед на развитието на страната през годината. Той изтъкна, че промишленото производство отбелязва ръст, безработицата остава ниска, а бюджетът за тази година ще бъде не с дефицит, а с излишък. После държавният глава премина към финансово-икономическите проблеми, предаде bTV.

„Естествено, днешната обстановка е предизвикана от външни фактори преди всичко. Разбира се, трябва да признаем, че не сме успели да направим всичко, което планирахме. В сегашните условия обаче правителството взима необходимите мерки”, увери Путин.

Над 1200 журналисти са акредитирани за традиционната голяма пресконференция на Владимир Путин, която започна в 11 ч българско време днес.

Руският президент отговаря без предварителен списък на всякакви въпроси, без ограничение във времето.