Путин: Ръцете на опонентите ни са къси

Ръцете на онези, които опитват да ни окажат натиск, са къси. Това заяви руският президент Владимир Путин на среща в Кремъл със съвета по правата на човека, цитиран от "24 часа".

Така той коментира думите на пълномощничката по човешките права в Русия Ела Памфилова, че “върху Русия оказват натиск от всички страни”.

“Не ни оказват натиск, само се опитват, и то съвсем не от всички страни. Твърде са им къси ръцете да ни обхванат от всички страни”, каза президентът.

Държавният глава обеща властите да не нарушават правата на малцинствата с нетрадиционна сексуална ориентация, като по този начин отхвърли критиките в хомофобия към Русия. Той обаче подчерта, че традиционното семейство остава приоритет.

Западната преса коментира годишната реч на Путин пред парламента, произнесена предния ден. “Сблъскващите се с неуспехи егоцентрици често са склонни към параноя”, пише в. “Дейли телеграф” в редакционна статия. Руският президент смята, че е обграден от заговорници, които се стремят да отслабят страната му чрез санкции. А всъщност цялата западна външна политика към Русия има за цел да спре експанзията на Русия отвъд сегашните ѝ граници.

Други западни медии определиха речта на президента като “великоруски опиум за народа”. Според в. “Франкфуртер алгемайне цайтунг” Путин сам е предизвикал кризата в страната, опитвайки да отвлече вниманието от назряващите вътрешни конфликти, а сега си приписва сакрални заслуги.