Ева Паунова и Гюнтер Йотингер обсъдиха приоритетите на Дигитална Европа за 2015 година

Енергийната дивесрификация на Европа също бе сред темите в разговора

Приветствам конкретния план на действие за 2015 г. създаден след многобройни консултации с всички засегнати страни. С комисар Йотингер и неговия екип ще работим за бързо завършване на Единния цифров пазар - предпоставка за това, Европа да се превърне в технологичен лидер на международно ниво. Това заяви евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова след среща с еврокомисаря по дигиталната икономика Гюнтер Йотингер в Европейската комисия по време на пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург, съобщиха от ресцентъра на ГЕРБ. Други теми, обсъдени на срещата, бяха политическата ситуация в България и енергийната диверсификация на Европа.

Най-важният приоритет за целия ЕС е изграждането на липсващата дигитална инфраструктура. Инвестиционният план на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер предоставя възможност за страните-членки да реализират проекти, свързани с израждането на инфраструктура, от която зависи доброто функциониране на дигиталния пазар. Сред първите планирани стъпки са завършването на единния европейски телекомуникационен пазар (вкл. отпадането на роуминга) и въвеждането на правила за мрежовата неутралност - равното третиране на трафика към всички уебсайтове. За втората половина на 2015 г. е предвидена актуализация на правилата за авторското право.

Ева Паунова и Гюнтер Йотингер се обединиха около тезата Единният цифров пазар да бъде основен двигател на конкурентоспособността, икономическия растеж, социалното развитие и иновациите. Еврокомисарят изрази надежда, че процесът на неговото завършване ще бъде ускорен с встъпването на латвийското председателство на Съвета на ЕС през първото шестмесечие на 2015 година. Латвия има едно от най-добре развитите информационни общества и е лидер в електронното управление.

На декемврийската сесия на ЕП бе приета работната програма на ЕК за 2015 г. Тя включва амбициозен пакет за цифровия единен пазар, целящ създаване на условия за динамична цифрова икономика и общество. Парламентът ще  гласува резолюция за работната програма на Комисията през януари 2015 година.