Бъчварова и Лукарски откриха реновираната сграда на търговската ни служба в Белград

Там ще се посещава и културния отдел към мисията ни

Вицепремиерът Румяна Бъчварова, министърът на икономиката Божидар Лукарски и посланикът на България в Сърбия Ангел Димитров откриха днес реновираната сграда на търговското ни представителство в Белград, където ще се помещава и културен отдел към мисията ни.

Събитието бе отбелязано с изложба на исторически документи по случай 135-годишнината от възстановяване на двустранните отношения, съобщиха от правителствената информационна служба.

„България и Сърбия са две близки държави и ние трябва да градим нови мостове на основата на нашето минало и бъдеще“, каза вицепремиерът Бъчварова. Тя отбеляза, че е особено радостна, че в сградата е намерено място и за културата.

Министър Лукарски изрази надежда тази сграда да е нов дом, под чийто покрив да се задълбочават връзките между България и Сърбия, и той да спомага за развитието на търговските отношения и инвестиционния процес.

„Днес, 135 г. от установяване на дипломатическите отношения между двете страни, ние гледаме в една посока и желаем да развиваме връзките си във всички сфери. Да не забравяме, че икономиката и културата са двата стълба, върху които се гради съвременното общуване“, призова посланик Димитров.

На церемонията присъстваха вицепремиерът и министър на търговията, туризма и телекомуникациите на Република Сърбия Расим Ляич и държавният секретар на сръбското Министерство на икономиката д-р Милош Петрович, депутати, бизнесмени и дипломати.