МВР се заема с проблемите с видеонаблюдението в София

Това ще стане без чужда помощ, увери Веселин Вучков

МВР ще направи опит да реши проблемите в системата с видеонаблюдението в София без чужда помощ, обясни вътрешният министър Веселин Вучков пред „24 Часа”.

Проблемът с видеонаблюдението в София, според вътрешния министър, е свързан с лицензионните права на софтуера на камерите. Вучков посочи, че за да продължат да работят нормално, МВР трябва да превежда пари на фирми, които не са избрани след проведена обществена поръчка, както е по закон.

„Аз смятам, че след като харчим пари на българския данъкоплатец, включително и за тази скъпа система, трябва още от самото начало да е ясно кой ще пие и кой ще плаща, за да не се стига до сегашното положение, когато МВР вероятно се прави опит да бъде изнудвано, всяка година, да превежда, без обществени поръчки, суми към определени фирми”, категоричен бе Вучков.

По повод издирването на бившия председател на ДАНС Петко Сертов, Веселин Вучков коментира: „Издирването е съвместна дейност при това на всички служби във вътрешното министерство. Аз силно се надявам, че и разузнавателните служби, и ДАНС могат да ни окажат по силна подкрепа, защото нашата дейност е основно на територията на страната”.

„Силно се надявам господин Сертов да е жив и здрав и по някакъв начин да индикира чрез своите близки, че не е застрашен. Силно се надявам да е така”, заяви силовият министър.