Турция се опитва да извлече изгода от европейските санкции срещу Русия

Думите на Путин засега си остават само едно изявление, коментира френският експерт Марк Пиерини

Турция се опитва да извлече изгода от европейските санкции срещу Русия, но не трябва да се вярва на заявлението на Владимир Путин за алтернативно трасе на газопровода "Южен поток". Това коментира в интервю за БНР френският експерт по турска евроинтеграция и бивш дипломат от ЕС - Марк Пиерини.

Фактите са прости. Турция е силно зависима от Русия и Иран за газовите си доставки. Тази зависимост ще нараства с построяването на атомна електроцентрала с руски оператор и евентуално с турския "Южен поток". Да не забравяме, че изявлението на г-н Путин си остава засега просто изявление. Няма решение за финансирането на газопровод към Турция на този етап. Това изявление на Путин беше по-скоро опит да достави удоволствие на турските си домакини миналата седмица и да отправи още едно предизвикателство към ЕС, но досега не сме видели никакви реални действия от Русия.

Вчера стана ясно, че България е предложила на Европейската комисия у нас да бъде изграден газоразпределителен център. Идеята е той да бъде до Варна, откъдето бе планирано да минава маршрутът на "Южен поток". Хъбът би могъл да се превърне в общ разпределителен център за България, Гърция, Румъния, Унгария, Хърватия и Словения. Освен на руски газ, газовият център би могъл да разчита на българско синьо гориво от потенциални находища в Черно море, да бъде захранван от интерконекторите с Гърция и Турция, с каспийски газ, както и от гръцкия и турските терминали. В писмото се посочва още, че страната ни би могла да доставя синьо гориво и от очаквания значителен добив от румънския черноморски шелф.