Днес ще бъде връчена литературната награда „Хеликон”

Тази година за първи път ще бъде дадена и Почетна награда на книжарите от „Хеликон”

Голямата церемония, на която ще се обяви носителят на тазгодишната награда „Хеликон”, ще започне днес, 11 декември, в 18 ч в столичната книжарницата „Хеликон-Витоша” ( бул. „Патриарх Евтимий” № 68). Наградата за нова българска художествена проза ще се връчи за тринадесети път. Тази година за първи път ще бъде дадена и Почетна награда на книжарите от „Хеликон”, съобщиха организаторите.

В церемонията със свои песни ще участват и Анджела Родел (преводач на българска литература) и Петър Чухов (поет) от група „Гологан”.

Ето и дванайсетте номинирани книги: „Влакът за Емаус” на Теодора Димова (Сиела), „Скептици” на Людмил Тодоров (Сиела) и „Портрет на поета като млад” на Недялко Славов (Хермес). „Боксьори и случайни минувачи” на Палми Ранчев („Жанет 45”), „Всички разкази са за теб” на Мирела Иванова („Прозорец”) и „При входа на морето” на Емилия Дворянова („Обсидиан”). „Една и съща нощ” на Христо Карастоянов, („Жанет 45”), „2 романа. Мравки с фенерчета. Слугинята” на Мариана Найдова („Леге Артис”) и „Натюрморт с мъже” на Любомир Николов („Сиела”). „Въртоп” на Теодора Бургуджиева („Летера”), „Моят таен любовен живот” на Иво Сиромахов („Сиела”) и „Разпоредителите на смута” на Христо Караславов („Президент”).