Георгиева: Евробюджетът отразява фискалната дисциплина и икономическия растеж

Еврокомисарят изтъкна като постижение решението приходите от глоби на ЕС да бъдат използвани за покриване на най-спешните чакащи разплащания

"В споразумението за бюджета за 2015 беше намерено точното равновесие между фискалната дисциплина и финансирането на политиките за стимулиране на икономическия растеж", заяви eвропейският комисар за бюджета Кристалина Георгиева, след като в понеделник стана ясно, че евробюджетът за 2015 година е договорен на политическо ниво.

Комисията представи последния вариант на проектобюджета за 2015 г. на 28 ноември 2014 г., припомни Дневник.

Кристалина Георгиева изтъкна като постижение решението приходите от глоби на ЕС да бъдат използвани за покриване на най-спешните чакащи разплащания, без да се натоварват допълнително националните бюджети на страните членки.

"Надявам се, че Европейският парламент и държавите членки в най-скоро време ще одобрят споразумението, за да започнем работа", заяви Георгиева.

Как порасна бюджетът на ЕС за 2015 г. спрямо този от 2014 г.?

- За поети задължения са предвидени 145.321 млрд. евро (увеличение с 95.5. млн. евро спрямо последното предложение на комисията и с 2.6 млрд. спрямо бюджета за 2014 г.)
- За разплащания – 141.214 млрд. евро (123 млн. евро повече спрямо последното предложение на комисията и 2.1 млрд. повече спрямо бюджета за 2014 г.).

Въпреки първоначалната съпротива на правителствата на държавите членки, които настояваха за съкращения по тези програми, "Конкурентоспособност за растеж и заетост" получава близо 4 млрд. евро повече, отколкото през 2014, а "Глобална Европа" – с €581.6 млрд. повече, отколкото през 2014 г. Бюджетът за конвергенция също е защитен от съкращения.