Кристалина Георгиева със соломоновско решение на актуализацията на евробюджета

Идеята на българския еврокомисар позволява разсрочване на задълженията на държавите след ремонта на бюджета на ЕС всяка есен

Кристалина Георгиева преодоля първото си голямо изпитание в новата Европейска комисия. Като комисар по бюджета, тя намери соломоновски изход от ситуацията, в която Великобритания изпадна, след като беше принудена да внесе над 2,5 млрд. евро допълнителни средства в европейския бюджет, съобщи bTV.

Георгиева предложи ново правило при традиционната актуализация на евробюджета, която се прави всяка есен. То ще позволи на Лондон да разсрочи задълженията си към Брюксел до следващия септември, без да се налага да плаща лихви или неустойки. Великобритания обаче ще трябва да представи точен погасителен план.

Правилото ще важи и за други държави, задължени да внесат в края на годината сума, която е относително голяма. „В предишни години актуализациите бяха сравнително малки. Тази година обаче – 2014 г., актуализациите са безпрецедентни по своя обем. 9,5 млрд. евро за целия Европейски съюз. За някои страни, тези актуализации се превърнаха в предизвикателство за държавните хазни”, коментира Кристалина Георгиева.

Всяка есен бюджетът на ЕС се актуализира спрямо икономическите резултати на всяка държава. В резултат едни държави има да доплащат, а на други им връщат пари. По традиция това става до 1 декември.

Тази година България ще трябва да довнесе 7 млн. евро.