Христо Иванов: Ще проверим всички дела, по които е работил Панайот Велков

Той е синдикът, работил със съдия Румяна Ченалова

Министерството на правосъдието ще анализира всички дела, по които е работил синдикът Панайот Велков, каза правосъдният министър Христо Иванов.

Велков е синдикът, работил със съдия Румяна Ченалова по делото срещу френска фирма, за което френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан изрази съмнения за нередности. От ведомството са изпратили писмо до Велков с искане да даде обяснения, както и до Софийския градски съд - да предостави всички дела, по които е синдикът е работил за да ги анализират, информира „24 Часа“.

По повод на новата проверка, която Висшият съдебен съвет започна на системата за случайно разпределение на делата, министър Иванов коментира, че нова проверка му звучи като "нов опит да се разпредели едно и също дело". Министърът посочи, че след като е установен няколко пъти проблемът със сигурността на системата, се пита какъв е смисълът отново да се прави проверка и да не би целта е тази проверка да излезе с друго заключение.

„Диагнозата е, че софтуерът не е осигурен. Това, че ще има нов софтуер, нова доработка без ясно адресиране на проблема със сигурността, са действия в празното пространство“, посочи министър Иванов.