Иванов: Институциите трябва да си свършат работата със съдия Ченалова

Години съм се борил за тази съдебна реформа

Нека не превръщаме случая с госпожа Ченалова в специален казус. Назначени са проверки, ще се установят фактите и отговорностите. Нека българските граждани да имат елементарно доверие в правосъдието. И това ще стане, когато ние довеждаме нещата докрай. Институциите трябва да си свършат работата със съдия Ченалова. Това заяви пред Нова телевизия министърът на правосъдието Христо Иванов.
„Ние нямаме право на песимизъм. Трябва да работим и това правим. Въпросът е не един конкретен човек да бъде наказан, а да бъдат установени фактите. Дали съдия Ченалова ще бъде наказана, ще реши само прокуратурата или Висшия съдебен съвет. Ако има съмнения за разпределянето на важни дела, ако софтуерът ни не е защитен, тези неща трябва да бъдат поправени. И то законово“, заяви още министърът.
Според него в България има „култура на безотговорност и пасивност“. „Години съм се борил за тази съдебна реформа. Критикувал съм всички управления, които са подхождали към тази тема. И когато сега имам възможност като управляващ, съм готов да пристъпя към действия. Въпросът е да се предизвикат реални ефекти, а не да се казват някакви думи. Нека се фокусираме върху действията“, призова правосъдният министър.