Василева: Единен национален орган ще следи състоянието на хидротехническите съоръжения

Междуведомствената комисия по бедствия и аварии също осигурява финансиране за общините, които са пострадали

Ще бъде създаден единен национален орган, който да следи състоянието на хидротехническите съоръжения. Това каза в предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, във връзка с усложнената метеорологична обстановка и наводненията в много части на страната. По думите й, създаването на такъв орган ще гарантира във всеки момент да е известно какво е състоянието на съоръженията и при необходимост да се предприемат мерки. 

Друга работна група, която ще бъде създадена е съставена от представители на ведомствата – МОСВ, МРРБ, МЗХ, МИЕ и МВР, както и експерти от „Напоителни системи“ и от „Язовири и каскади“, обясни министър Василева.
„Тези експерти ще имат ангажимента да излизат с експертни становища с препоръки към областните комисии, които действат по места, с ясни указания, как да се процедира по отношение на поддържане на проводимостта на речните русла и по отношение на поддържането на хидротехническите съоръжения“, подчерта министър Ивелина Василева. Тя каза още, че държавата гарантира обезщетяването на собствениците на наводнени селскостопански площи, чрез Министерството на земеделието и храните.
Тя допълни, че Междуведомствената комисия по бедствия и аварии също осигурява финансиране за общините, които са пострадали. Освен това, страната ни може кандидатства за отпускане на средства от фонд „Солидарност“ на ЕС, припомни министър Василева.