Министър Ивелина Василева: Концесионерите са отговорни за язовирите

Водите на язовир „Зорница” са спаднали с един метър


"С около метър са спаднали водите в язовир "Зорница" в община Средец", каза министърът на околната среда Ивелина Василева след инспекция на място в общината. Василева се запозна със състоянието в община Средец, на чиято територия има 30 микроязовира, общинска собственост.
"Концесионерите са тези, които взимат отговорност за поддържането в добро техническо състояние на тези съоръжения", уточни тя.
Народните представители от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев и Диана Йорданова се включиха в инспекцията на язовир „Зорница“ в община Средец. Те посетиха на място съоръжението заедно с министрите на екологията и транспорта – Ивелина Василева и Ивайло Московски, придружени от кмета на общината инж. Иван Жабов. Проливните дъждове през последните дни предизвикаха сериозно покачване на нивото на водите в язовира, а в община Средец бе обявено бедствено положение, което вече е отменено.
„Още от началото на кризисната ситуация сме в постоянен контакт с кмета на Средец и се информираме своевременно. Бяха предприети бързи и адекватни мерки за справяне с бедствието. Прокопан бе страничен канал за отвеждане на водата, като по този начин да се намали опасността от преливане. Обстановката постепенно се нормализира и при проверката днес стана ясно, че водите в язовира спадат“, коментира областният лидер и депутат от ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев.