Митьо Пищова вехне в болница без пари и без приятели

Санитарки обгрижват някогашния бохем, който е напълно обездвижен

Повече от месец Митьо Пищова, който в близкото минало „прослави“ Велико Търново с бохемските си изпълнения и разгулен начин на живот, е в много тежко състояние и вехне в болнично легло. Той е стациониран в хирургичното отделение на Областната болница, след наложила се операция на коляното. Интервенцията обаче далеч не е най-големия проблем на Пищова. Мъжът е с диабет, със сърдечна и бъбречна недостатъчност. При това болестите се утежняват от затлъстяване – четвърта степен. Налага се санитарки да обслужват Митьо Пищова, който е напълно обездвижен.

Той вече няма пари, останал е и без приятели. Единственият, който понякога посещава Пищова е неговият стар другар, известен във Велико Търново като Кольо Мамата.

Стационирането На Митьо не е наложително, а и пациентът не може да остане в болницата безкрайно, но изписването му би означавало изхвърляне на улицата, признават лекари. В момента те осъществяват по-скоро социална, отколкото медицинска грижа. Някогашният бохем е изпаднал дотолкова, че няма къща или друго място, където да се подслони. Няма и никой, който би се грижил за него.

Настаняването му в старчески дом е идеалното решение на проблема, но Пищова не е в състояние да покрие тези разходи. Очевидно той ще остане да тежи на бюджета на здравното заведение, докато не се намерят благодетели, които да подкрепят пропадналия търновец.