Ген. Стоян Тонев: Побоят над медик трябва да се третира като предумишлено престъплениe

Необходими са законодателни промени в тази посока, смята депутатът

В България няма достатъчно арестувани и наказани за нападение над лекарски екип.Това заяви в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на здравната комисия в парламента ген. проф. Стоян Тонев по повод поредния побой над медик. Необходими са още законодателни мерки, защото практиката показва, че хора си позволяват не само да нападат лекарите, а и да възпрепятстват оказването на спешна помощ, заяви Тонев.

„Явно законодателните мерки са недостатъчни и те трябва да бъдат разширени, за да се прекрати това срамно и позорно деяние, каквото е нападението на лекарски екип“, подчерта той. Според него, трябва да се вземат мерки в насока побоят над медик да се третира като предумишлено престъпление.

Стоян Тонев коментира идеята на здравния министър - докато не се осигури охраната на спешните екипи, те да не посещават адреси, които са рискови. Председателят на здравната комисия заяви, че това е крайно и временно решение. При всички положения обаче трябва да се намери вариант за охрана на екипите на Спешната помощ, подчерта Стоян Тонев.