Москов: От 227 нападения над медици 175 са в ромски махали

Именно с негова заповед от днес спешните медици започват да работят по нови правила

От 227 нападения над Спешна помощ 175 са в ромски махали. Социалното неравенство не дава специални права. Това заяви здравният министър д-р Петър Москов в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия.

Именно с негова заповед от днес спешните медици започват да работят по нови правила. Навсякъде, където е имало нападение над лекар в ромска махала, лекарите ще влизат само след споразумение с местните лидери  или в присъствието на полиция.

Това решение обаче предизвика реакцията на лидера на „Евророма” Цветелин Кънчев, който смята, че по този начин всички роми се слагат под общ знаменател.

„Никой няма право да слага всички под общ знаменател. Който е извършил нещо противозаконно, трябва да понесе цялата строгост на закона. Лекарите трябва да придобият особен статут, особено Спешната помощ”, заяви Цветелин Кънчев. Той обаче обвини екипите на Спешна помощ, че много често закъсняват именно когато са повикани в ромските махали. Според лидера на „Евророма” дори и когато ромите отидат със собствен транспорт в болница, не им се обръща достатъчно внимание.

„В „Пирогов” от страна на роми няма нападания. Още преди години ръководството на болницата назначи трима лидери от ромските квартали като санитари в „Пирогов””, обясни Цветелин Кънев.

Той предлага именно такова решение на проблема – образовани ромски младежи и девойки да ходят в ромските квартали да оказват Спешна помощ. 

„Социалното неравенство не поражда изключителни права за някого. Навсякъде, където е имало такива инциденти, екипите на Спешна помощ ще влизат само след като е осигурена тяхната сигурност”, заяви здравният министър. „Не говорим за ограничаване на права, а за възможност да се ползват тези права”, уточни д-р Москов. 

Д-р Десислава Кателиева от Национална асоциация на работещите в спешната помощ подкрепя действията на министъра. „Министърът прие нова концепция за Спешната помощ”, обясни д-р Каталиева.