Предстои да видим най-интензивния метеорен поток

Неговият максимум ще бъде на 14 декември, обясни Пенчо Маркишки

Предстои да видим най-интензивния и най-атрактивния метеорен поток Геминиди. Това каза за Агенция „Фокус” Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория „Рожен” при БАН. Той обясни, че този поток може да бъде наблюдаван през есента и зимата, тъй като е активен от 4 декември и до 17 декември.

„Тази година неговият максимум ще бъде на 14 декември и всеки, който желае може да го наблюдава вечерта при добри метеорологични условия и в отсъствие на Луна”, заяви физикът от Рожен. По думите му метеорният поток се отличава с две характерни неща. 

„Първото е, че той е много богат и около 110 метеора на час могат да бъдат видяни. Второто е, че голяма част от метеорите са болиди – тела, които се взривяват в атмосферата на Земята като фойерверки. Те проблясват за кратко с голяма сила, озаряват цялото небе и могат да стигнат до такава яркост, че предметите дори да хвърлят сянка”, обясни Маркишки и добави, че тези явления се случват особено когато дойде самият максимум. 

„На 14 срещу 15 декември Луната ще изгрее малко след полунощ и първата половина на нощта ще бъде тъмна. Това е много добро условие за наблюдателите. Друго необходимо условие е човек да бъде възможно най-далеч от градските светлини, така че да няма светлинно замърсяване”, допълни Пенчо Маркишки.