Космосът ни подарява впечатляващ спектакъл

Най-ярката комета за 2013 г. ще може да се наблюдава от обсерваторията в Рожен дори и с обикновен бинокъл между 20 и 24 ноември

Космосът подарява на България уникален подарък. Най-ярката комета за 2013 г. ще може да се наблюдава от обсерваторията в Рожен дори и с обикновен бинокъл между 20 и 24 ноември. Това съобщи Никола Петров, шеф на Националната обсерватория на връх Рожен, цитиран от БЛИЦ.

Кометата ISON ще може да бъде наблюдавана дори и с обикновен бинокъл в часовете точно преди зазоряване, в посока към изток, в дните между 20 и 24 ноември.

Името на това космическо тяло е дошло от наименованието на мощния телескоп, с който за пръв път е била засечена. Тя е открита от руски астрономи-любители. ISON преминава на около 120-130 млн. км от повърхността на Земята, а размерите й са доста внушителни. Дължината на опашката й е около 3 млн. км, а диаметърът й е около 12 км.

По думите на Петров, кометата е с доста грандиозни размери. Първоначално астрономите очаквали тя да бъде с яркост, подобна на тази на Луната при пълнолуние, но проучванията й са доказали, че е по-слаба.

Най-ярка тя ще бъде в нощта между 27 и 28 ноември, когато ще се намира най-близо до Слънцето. Тогава тя няма да може да бъде наблюдавана.

Учените разкриват, че в момента се изследва веществото, от което е съставена кометата и структурата на нейната опашка. Наред с този космически спектакъл – преминаването близо до Земята на ISON, предстои и друг дар от небето – метеорния поток Леониди, чиито максимум ще бъде на 19 ноември. Тогава падащите звезди ще са най-многобройни – около 50 на час и ще могат да се виждат дори и с невъоръжено око.