Лидер на “Ал Кайда” убит в Пакистан

Аднан Шукриджума и други двама терористи били застреляни по време на спецоперация

Високопоставен ръководител на “Ал Кайда”, издирван за планирането на атентати в Ню Йорк и Лондон, бе убит в Пакистан, съобщи Би Би Си, цитирани от 24 часа.
Аднан Шукриджума и други двама терористи били застреляни по време на спецоперация на пакистанската армия в Южен Вазирист (крепост на талибаните).
39-годишният терорист бе издирван от САЩ за подготвянето на бомбен атентат в метрото на Ню Йорк през 2009. ФБР бе обявило награда за залавянето му от 5 млн. долара.
Шукриджума ръководил операциите на “Ал Кайда” зад граница, пост, който наследил от Халид Шейх Мохамед, смятан за мозъка на атаките от 11 септември 2001 г. в САЩ.
Топшефът на групировката е роден в Саудитска Арабия и няколко години дори живял в Америка. След като напуска Щатите, той се присъединява към “Ал Кайда”, където първоначално бил използван като момче за всичко в тренировъчните лагери.
Заподозрян е още, че изиграл ключова роля в заговор на организацията за атаки в Панама, Норвегия и Великобритания.
Междувременно групировката “Ислямска държава” превзе част от ключова военновъздушна база в източносирийската провинция Деир аз Зур.
Джихадистите са предприели масирана атака срещу летището, което е последната крепост на силите на сирийския режим в богатата на петрол провинция.
19 войници от армията на сирийския президент Башар Асад са били убити при атаките, след като джихадист се взриви с кола бомба на входа на базата. 27 терористи също са загинали при сблъсъците.
САЩ и партньорите им от международната коалиция напредват бавно, но уверено в борбата си срещу “Ислямска държава” в Ирак и Сирия, разкри Барак Обама по време на среща в Белия дом с йорданския крал Абдула. Според американския президент битката е “дълговременно и изключително сложно предизвикателство”. Обама подчерта, че за да се справят успешно, ще са необходими не само военни, но и дипломатически средства.