"Ислямска държава" с клип на български език

Експерти определят пропагандата като тревожна за страната ни

Малко преди акцията на ДАНС срещу екстремизма у нас, в Интернет се е появил клип с български субтитри, в който групировката „Ислямска държава” разяснява идеологията си и опровергава извършените зверства.

Всичко, което се публикува за „Ислямска държава” е лъжа - това е едно от основните послания на филма. В него се твърди, че ислямистите не убиват невинни, не преследват друговерци и не осакатяват жени, съобщава bTV.

Експерти определят пропагандата като тревожна за страната ни.

„Смущаващото е, че се появяват субтитри на български. Това означава, че има хора там, които владеят български. Които са съпричастни и които са симпатизанти на ИД. Това е много притеснително според мен. Те трябва да се издирят и да се види какви са и с какво се занимават. Какви са техните мотиви?”, посочи арабистът Владимир Чуков.

„Най-вече е насочено към тези вярващи, които са мюсюлмани и които ги притеснява това, което се случва в този регион. (...) Това е с цел те да бъдат успокоени, че случващите се събития не са такива, каквито се представят, а имат друго измерение”, допълва и свидетелят по делото срещу имамите в Пазарджик Стефан Стойков.

Експертите предполагат, че филмът е адресиран към бедните мюсюлмани. Чуков го определя като класическо зарибяване „с една проповед, с едни сладки приказки” и музика.

Филмът е публикуван от анонимен потребител, който се е нарекъл Войнът на Аллах в България.