Министър Павлова в Казанлък: Спестените средства по ОПРР отиват за най-подготвените общини

Те трябва да довършат проектите до октомври следващата година

На предстоящото заседание на 9 декември на редовния Комитет за наблюдение на ОПРР ще предложа преразпределение на спестените средства за най-подготвените общини да им предоставим средства за допълнително финансиране по подготвени проекти по градска среда. Имаме две условия за това – първото е общините да имат добра проектна готовност, а второто - да довършат проектите до октомври следващата година. Мисля, че сте доказали, че може да работите качествено и в бързи темпове. Това каза в Казанлък министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя участва в заключителната пресконференция по повод изпълнението на проект „Подобряване на физическата и жизнена среда на градския център“.

По отношение на блокираните средства по ОПРР от вчера страната има добра новина, посочи още тя. Павлова обясни, че предстои да бъдат възстановени плащанията и по ОПРР. Според нея това може да стане до края на годината по част от спрените оси, а от началото на 2015 г. - по цялата програма „Регионално развитие“.

Лиляна Павлова обясни, че е спазен крайният срок за изпращане на новата оперативна програма „Региони в растеж“ за одобрение в Брюксел. Надявам се да не чакаме юни, когато е срокът за одобрението й, а да затворим преговорния процес януари-февруари. Ако успеем още през март ще търсим възможност за нейното крайно одобрение, поясни министърът. Ако това стане, още в началото на годината могат да бъдат отворени схеми за кандидатстване, за да няма втора нулева година, посочи Павлова.

Община Казанлък е готова вече с два проекта за изграждане на нови две зони за отдих в града, с които ще се кандидатства за финансиране от спестените пари по сегашната оперативна програма.

Три детски градини, три парка, девет междублокови пространства и 18 улици, които са разположени в трите зони за въздействия са първите проекти, с които община Казанлък ще кандидатства по новата оперативна програма „Региони в растеж“. Общата стойност на обектите е 31 млн. лв.
Освен този проект община Казанлък разработва и други проекти на стойност 170 млн. лв., каза кметът на града Галина Стоянова.
Със средствата от ОПРР са рехабилитирани и обновени зони за обществен отдих в парк "Розариум" и лесопарк "Тюлбето" в Казанлък. Изградена е велоалея, която свързва двете места за отдих и развлечение.

В резултат от изпълнението на проекта са обновени, възстановени и модернизирани почти 21850 кв. м паркова площ. От обновената среда ще бъдат облагодетелствани над 47 хил. жители на гр. Казанлък. Новоизградени или рехабилитирани са почти 25 хил. кв. м велоалеи и тротоари. Реконструирани или рехабилитирани са почти 6 хил. кв. м елементи на уличната мрежа. Осигурени са 50 нови паркоместа. Осигурени 3 велопаркинга.
Над 200 са обновените и монтирани пейки. Доставени са 6 фитнес уреда. Монтирани 41 детски съоръжения, в т. ч. за деца със специфични потребности. Изградени и възстановени са един фонтан и 7 чешми.
Монтирани 2 системи за видеонаблюдение, 34 ел. табла, 2 500 м кабел. Монтирани са 67 осветителни тела. Засадени са 83 иглолистни дървета, 244 широколистни дървета и близо 1600 храста.Изграден е павилион от розови насаждения, както и навес за срещи и изчакване. В рамките на проекта са създадени 22 нови работни места – както временни, така и постоянни.
Дейностите по проекта са приключили. Предстои подаване на искане за окончателно плащане.