Министър Лиляна Павлова посети Център за настаняване на деца от семеен тип в Стара Загора

Тя даде официално старт на извеждането на децата и настаняването им в новите сгради

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова посети новия център за настаняване на деца от семеен тип в Стара Загора.

Центърът е изграден по проект „Деинституционализация на деца в риск посредством изграждане на центрове за настаняване от семеен тип в Община Стара Загора“. Стойността на проекта е близо 5 млн.лв.

Средствата са предоставени по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007 – 2013г., съфинансирана от Структурните фондове и Кохезионния фонд на ЕС, като бенефициент е община Стара Загора.

В рамките на проекта са изградени 7 центъра за настаняване от семеен тип. Очаква се в тях да бъдат настанени 98 деца на възраст над 3 години, за които се осигурява възможност да живеят в среда - близка до семейната.

Доставено е специализирано оборудване, съобразено със специфичните потребности на децата - обзавеждане за трапезария, кухня, спални, санитарни помещения.

В центъра министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова даде официално старт на втория етап от проекта за деинституционализация на деца в риск - извеждането на децата и настаняването им в новите сгради.