България е представила на ЕК всички оперативни програми за одобрение

Разработен е алтернативен сценарий някои от схемите да бъдат авансово финансирани със средства от бюджета

С решение на Министерски съвет България е представила на Европейската комисия всички оперативни програми за одобрение. Това заяви вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев относно новият програмен период и кога счита, че ефективно ще започне усвояването на средства по него, съобщи „Фокус”. Дончев добави, че една от оперативните програми е одобрена – „Развитие на човешките ресурси”. Вицепремиерът посочи като приоритет да положат всички усилия, за да може програмите да бъдат одобрени най-скоро. Той предупреди, че тези оперативни програми, които не бъдат одобрени до края на годината, подлежат на одобрение едва през юни следващата година. „Това е опасен детайл предвид опасността пълното полугодие да се окаже без плащания въобще”, коментира Дончев.
Той поясни, че разчита поне половината от програмите да бъдат одобрени до пролетта на тази година, а амбицията е да има плащания да има в първото полугодие на следващата година. „Разработен е алтернативен сценарий някои от схемите да бъдат авансово финансирани със средства от бюджета”, заяви Дончев.
По отношение па Програма за развитие на селските райони Томислав Дончев разясни, че нещата са по-сложни и има дълъг списък от теми, но усилията, която се полагат е ПРСР също да бъде одобрена максимално скоро.