Томислав Дончев: Доверието към България се връща

Възстановяването на 800 млн. лв. по ОП „Околна среда“ ще освободят и бюджета, коментира вицепремиерът

Възстановяването на плащанията по ОП „Околна среда“ от Европейската комисия е знак за връщането на доверието към България, заяви пред журналисти в парламента вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев. По думите му това може да бъде определено като първа стъпка. Има още много проблеми, които трябва да решаваме, добави той. Дончев уточни, че връщането на 800 млн. лв. по ОПОС ще освободи и бюджета.
„Подобна новина като тази, която имаме днес би могла да ни изкуши да кажем, че доверието се е върнало вследствие на новия екип , който има в Министерски съвет. Той е отлично познат на ЕК и е с добра репутация. Ако търсим причините за връщането на доверието, те може да се коренят и в екипа, но на първо място имаме преди всичко излъчено правителство от българския парламент“, заяви Дончев. Само върху тази основа може да се гради довериет, категоричен е вицепремиерът.

„Финансови корекции има и те са десетки, вследствие на не особено удачния начин, по който през изминалите месеци по-предишното правителство се опита да излезе от ситуацията. Това определено внесе смут в изпълнението на програмата. Поне една трета от тях са необосновано понесени финансови корекции. Това е един от проблемите, с които трябва да се борим. Тези, които са понесени незаслужено, не могат да бъдат наказани и коригирани. Вярвам, че следващата седмица можем да излезем с окончателно решение по темата. Първостепенен приоритет е в цялата система да има ред и спокойствие. Трябва да върнем спокойствието на системата“, каза още Томислв Дончев.