Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън изпрати поздравително писмо до Бойко Борисов

Камерън изразява надежда, че Борисов ще обмисли внимателно проекта „Южен поток”

Министър-председателят на Великобритания Дейвид Камерън изпрати поздравително писмо до премиера Бойко Борисов за изборната му победа и за сформирането на нов кабинет, съобщиха от правителствената информационна служба. В писмото си Камерън посочва, че очаква с нетърпение отново да работи заедно с Борисов.

„Ние ценим високо изграденото през последните години партньорство с България. Изключително важна сфера за нашето сътрудничество ще бъдат въпросите на сигурността. Особено сме загрижени за броя на британските граждани, които отиват да се бият в Сирия и Ирак. Това, разбира се, е притеснително и за България като защитник на външната граница на Европейския съюз. Благодарни сме за чудесната работа на българските служби в тази област. Надявам се, че в рамките на Вашето правителство ще успеете да засилите способностите на България за противодействие на тероризма и по-специално капацитета на страната да действа бързо и решително в подкрепа на международните партньори при подобни ситуации. Зная, че можем да разчитаме на вашето сътрудничество в борбата срещу организираната престъпност”, уверява британският премиер.

„Вие поемате управлението на страната във време, изпълнено с предизвикателства за всички нас в Европейския съюз. По време на предишното Ви правителство работихме в тясно сътрудничество по въпросите на икономическия растеж и по-специално в областта на дерегулацията”, заявява Дейвид Камерън.

По неговите думи никога преди дневният ред за реформиране на Европейския съюз не е бил толкова важен. „Има много неща, които можем да направим заедно в тази сфера – по отношение на амбициозния дигитален дневен ред (като се има предвид репутацията на България като център на информационните технологии), на единния пазар на услугите и за мобилизиране на подкрепа за свободната търговия, включително и за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство”, се посочва още в поздравлението на Камерън.

„Всички ние сме изправени пред нов тип взаимоотношения с Русия в резултат на кризата с Украйна. Зная, че Вие и Вашата партия сте напълно ангажирани с енергийната диверсификация. Убеден съм, че ще направите необходимото, за да бъдат взети съответните решения, които да позволят свързването на България с Южния газов коридор, по който от 2019 г. ще се доставя газ от Азербайджан. Надявам се също така, че ще обмислите внимателно проекта „Южен поток”. Оставам в очакване да Ви видя на заседанието на Европейския съвет през декември. Използвам възможността да Ви поднеса най-добри пожелания”, посочва премиерът на Великобритания Дейвид Камерън.