Росен Плевнелиев: Решението за „Южен поток” е изцяло в ръцете на Русия и на ЕС

Държавният глава е категоричен, че „Южен поток” не е проект между Русия и България, а между Русия и ЕС

„Южен поток” не е проект между Русия и България, а между Русия и Европейския съюз. Това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев в Националната кардиологична болница, предаде Агенция „Фокус”. „Решението за „Южен поток” може да бъде взето само във формата Русия – Европейски съюз. Държавите, които имат интерес от „Южен поток”, извършиха много сериозна подготвителна работа и упълномощиха Европейската комисия да проведе преговори с руското ръководство, за да може да се вземе решение по този проект”, каза той и допълни, че решението за „Южен поток” е изцяло в ръцете на Русия и на ЕС.

„Обръщам особено внимание, че ако Русия се съобрази с европейското законодателство, не виждам кой ще възрази на този проект. Същевременно към момента Русия не е дала индикации, че иска да се съобрази с него. За мен е повече от ясно, че отключването на проекта „Южен поток” е в преговорите между ЕС и Русия и в желанието на Русия да се съобрази с европейското законодателство”, коментира президентът Росен Плевнелиев.

Държавният глава посочи, че не става въпрос за успех или неуспех при прекратяването на проекта. „Аз съм противник на тезата, че тече форма на противоборство. Този проект е един от многото, които могат да се случат в ЕС, само и единствено ако отговарят на европейското законодателство. ЕС е съюз на правила и на върховенство на закона. Съжалявам, че Русия демонстрира върховенство на силата, а не върховенство на закона по време на украинската криза. Когато се съобразяваме с върховенство на закона и правилата, всякакви проекти – големи или малки – се случват. Аз вярвам, че никой няма да каже „не” на „Южен поток” в ЕС, ако Русия има желание да се съобрази с европейското законодателство”, заяви Росен Плевнелиев. Той посочи, че вярва, че решаването на „Южен поток” е изцяло в ръцете на Русия.

„Към момента никой не може да прецени дали печелим или губим от „Южен поток”. България няма договор за приходи от „Южен поток”. Към момента всичко е в зоната на някакви хипотетични калкулации. Оборотът към България и приходите към България от „Южен поток” не са гарантирани. Предишните правителства на България не са подписали договор за приходи, а само договор за разходите. Аз вярвам, че това е един огромен пропуск”, допълни Плевнелиев.

Президентът подчерта, че не иска да се повтаря „Белене”. „В „Белене” се чудехме в продължение на двадесет години дали има или няма договор, колко ще струва този проект – 4 милиарда или 10 милиарда. Стига вече. Нека покажем, че в България може да управляваме по прозрачен и отговорен начин по големите инфраструктурни проекти. Това означава най-малкото да има договори по тях и да не спорим по цифрите дали са оборот или печалба, а да бъде фиксиран ясният процент на печалба. Не знам България какво ще спечели от „Южен поток”. Ако някой знае, нека да извади доказателства и да посочи”, призова държавният глава Росен Плевнелиев.