Фандъкова: С титлата „Творчески град на киното" на ЮНЕСКО успехът и признанието за София дойдоха

Тази титла е признание и отговорност, подчерта столичният кмет

Тази титла е голям успех за нашия град. Усилията, които направихме през последните години си струваха, защото успехът и признанието за града ни дойдоха. Това каза кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Столичният кмет благодари на Ирина Бокова за високото признание, творческият потенциал и възможностите на града. Още тя благодари на директора на регионалния център на ЮНЕСКО в София за работата в сътрудничество, на обсерваторията по икономика на културата за екипната работа и на представителите на творческите и филмови среди.
„Хубаво е, че тази зала се изпълва с радостни детски песни и гласове и то точно на 1 декември. Мисля че София получи коледния си подарък. Обемът на филмовата индустрия на територията на София, през последните години ни даде правото и самочувствието да кандидатстваме пред ЮНЕСКО. София избра точно темата кино, защото градът е свързан с филмовата индустрия”, заяви Фандъкова. По думите й, в столицата живеят, творят, работят и се развиват повечето хора именно в този бранша, а в града се намира и Националната академия по театрално и филмово изкуство. Фандъкова добави, че според изследванията на обсерваторията, представени в последните няколко години, в сравнение с националното ниво - София показва по-висока концентрация на нарастване на заети и наети лица в филмовата индустрия, съответно заетите са 107%, а наетите са 115%. Освен това, Йорданка Фандъкова отбеляза, че 92, 2% от ДДС на икономическия принос в сферата на културните и творчески индустрии, се дължи именно на филмовата индустрия.

„София е домакин и на световно известни филмови фестивали, които се организират ежегодно. Тази титла е високо признание за нашия град, но то задължава и е голяма отговорност, защото оттук нататък ние трябва да покажем, че подкрепата, която имахме от генералния директор на ЮНЕСКО и от експертите, които са оценили всичко, си е струвала и ние ще се представим добре”, допълни още Йорданка Фандъкова.