Кристалина Георгиева: Събуждаме заспалите пари на Европа

ЕК вече е приела 315-милиардния инвестиционен план

Събуждаме заспалите пари на Европа. Това каза вицепрезидентът на Европейската комисия Кристалина Георгиева в предаването „Панорама” на БНТ, по повод приемането на новия инвестиционен план за Европа. 

„Вече приехме 315-милиардния инвестиционен план за Европа. Това е проект на новата Комисия, изключително важен за Европа. Този път ние предлагаме нещо съвсем различно – една малка част от обществения бюджет заедно да създадат буфер, гаранция срещу риска, който плаши инвестициите", обясни Георгиева.

"Събуждаме заспалите пари на Европа. Разчитаме на това да идентифицираме проекти и да идентифицираме защо тези проекти не вървят. Затова работим по три направления: гаранция, проекти и махане на пречките, за да могат те да се реализират“, поясни еврокомисарят. 

Според Кристалина Георгиева, ако няма инвестиции в Европейския съюз не може да се направи живота на хората по-добър. „Ако няма инвестиции, ние не можем да създадем работни места, не можем да се борим с бедността, не можем да направим животът на хората по-добър в Европа“, категоричен бе вицепрезидентът на ЕК.

Кристалина Георгиева каза, че Европа трябва да се промени: 

„Промените са такива, че ако ние не се опитаме да ускорим малко реформите в Европа, скоростта, с която взимаме решения, ние ще се окажем този континент, в който живее добре, но посоката е надолу – а ние искаме да живеем добре и посоката да е нагоре“.