Първите финансирани от Фонда за иновации в културата организации и творци получават договори

Приключи първата сесия на пилотната програма „Сpодели София" на Фонда за иновации в културата

Програмата насърчава създаването на ново тематично художествено съдържание неограничено по жанрове и формати. Фондът за иновации в културата е първият в България публично-частен фонд, който финансира арт проекти. Фондът е създаден от Столична община (Асоциация за развитие на София) и подкрепен с дарения от частни фирми и индивидуални дарители.
   
В пилотната програма на Фонда се състезаваха 121 проектни идеи, съобщиха от пресцентъра на общината. От тях са одобрени за финансиране 16 проекта (12 на неправителствени организации и 4 на индивидуални творци). Проектите ще бъдат изпълнявани в рамките на шест месеца от 26 ноември 2014 г. до 31 май 2015г.
   
Пилотната програма бе открита в арт пространството на Столична община – галерия за съвременно изкуства “Васка Емануилова”, а договорите ще връчим в пространство на бизнеса. Заповядайте на 26 ноември (сряда) от 10:00ч. в зала „Запад“, ет. 3 на кула B на СОФАРМА когато ще бъдат връчени договорите на бенефициентите от кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и домакина на събитието г-н Огнян Донев. Участие ще вземат представители на частните дарители на Фонда, а бенефициентите ще представят проектите, които ще реализират.
   
Кое е важното за Фонда за иновации в културата:
- За първи път в България е създаден публично – частен фонд в подкрепа на изкуството и културата;
- Бизнесът е поканен не само да дарява финансови средства във Фонда, но и да участва в управлението му чрез Настоятелството на Фонда;
- Фондът отделя процент от набраните годишни средства за капитализация, а с останалите финансира проекти на конкурсен принцип в сферата на съвременното изкуство и артистични иновации;
- Финансовите средства, дарени от бизнеса, се удвояват от бюджета на Столична община;
- Фондът насърчава подаването на проекти да се извършва по електронен път;
- Проектните предложения могат да бъдат подавани на български и английски езици;
- Фондът преодолява дефицити на съществуващите програми за финансиране на изкуство и култура, като ограничения в рамките на календарната година или липса на подкрепа за индивидуални артисти.