Йорданка Фандъкова: Законът за образованието трябва да бъде приет максимално бързо

Изпуснахме много години, в които да направим съдържателната система, заяви столичният кмет

Лично съм работила по Закона за образованието, така че настоявам да бъде приет максимално бързо. Това каза пред журналисти кметът на Столична община Йорданка Фандъкова след Патронния празник на СУ „Св., Климент Охридски“ , предаде  Агенция „Фокус”. На въпрос от журналисти относно идеята, обсъждана преди време за централизиран прием на първокласници от цялата страна в столицата, Фандъкова заяви, че е категорично против. Според нея приемът в детските градини и в училищата е различен.

„Лично съм радетел за автономията в училищата, разбира се, със строгия контрол върху тяхната дейност. В този смисъл е нормално училищата да имат възможността да направят собствен прием. В първи клас е по-добре децата да учат близо до вкъщи, това е моето професионално мнение, вместо да ги карат с коли в цяла София“, подчерта Фандъкова.
По думите й по-важното е училищата да работят така, че всички да бъдат добри и родителите да предпочитат по-голямата част от тях.

„По повод на Закона за образованието искам да завърша с това, че след като беше направена поне първата стъпка с финансовата реформа преди години в образователната система, изпуснахме много години, в които да направим съдържателната система. Трябва да се наблегне на това какво учат децата, кой ги обучава, дали учителите са подготвени за новите предизвикателства, ако не са, да бъдат обучавани“, уточни кметът на Столична община.
„Няма време за губене и за обсъждания. От обсъждания изпуснахме вече няколко випуска. Лично съм работила по Закона за образованието така, че много настоявам той да бъде приет максимално бързо. Трябва да се гледа внимателно, но бързо“, допълни Йорданка Фандъкова.