Лиляна Павлова: Очакваме през януари да бъдат отблокирани средставта по ОП „Регионално развитие“

За ВиК сектора са необходими инвестиции от 11.7 млрд. лева за следващите 10 години, заяви регионалният министър

Отправили сме покана към екипа на ЕК одитори да направят проверка дали сме изпълнили всички необходими условия средствата по ОП „Регионално развитие“ да бъдат отблокирани. Надяваме се да получим тяхната подкрепа и в края на месец януари средствата да бъдат отблокирани. Това заяви министърът регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова пред журналисти, предаде Агенция „Фокус”. Министър Павлова уточни, че от наша страна до края на месец ноември ще бъдат изпълнени всички изисквания, които са необходими – препроверка, анализ на грешките, промяна в системата и налагане на плоска финансова корекция.

"Нуждите на ВиК сектора от инвестиции са много големи - 11.7 млрд. евро в следващите 10 години, за да достигнем добро ниво във ВиК сектора", посочи Павлова по време на националната конференция „Предизвикателства при изпълнението на обекти по ОПОС и ПРСР”. Регионалният министър  обясни, че възможностите и перспективите, с които разполагаме са малко над милиард евро по ОП „Ооколна среда“  и около 100 млн. лева по Програмата за развитие на селските райони.

„Реформа в България стана мръсна дума”, посочи тя, но добави, че на днешната конференция могат да намерят правилния изход към това реформата на водния сектор да се свързва с нещо положително.

Павлова подчерта, че състоянието на водния сектор не е добро – средните загуби на вода са 60%, което се дължи на остаряла мрежа и липса на инвестиции. Загубите на вода варират между 28 и 82%, което тя обясни, че е изключително голям процент.
След анализ, включително от екип на Световната банка е дадена препоръка, приета от правителството, да се направи функционално отделяне в ДКЕВР  на секция, която се занимава само със сектор „Води”, заяви още министър Павлова.

„Като част от всички мерки, които имаме, първата стъпка е окрупняването на ВиК. Всичко това е възможно, ако имаме добре функциониращ регулатор. В годините назад натрупаният опит показва, че регулаторът се занимава със сектор „Енергетика”, подчерта Павлова. По думите й, това ще е единственият възможен начин, по който одобряването на бизнес планове, ценообразуването и необходимите действия в сектора, ще бъдат разглеждани с приоритет и с необходимата експертиза. „В рамките на следващите шест месеца ще предложим и законодателен промени, и реформа в структурата на регулатора и неговите функции, задължения, отговорности”, коментира още Лиляна Павлова.