Дончев, Павлова, Московски и Василева на работни срещи в ЕК в Брюксел

Министрите обсъдиха всички въпроси по оперативните програми

Вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и министърът на околната среда Ивелина Василева проведоха работни срещи в Европейската комисия в Брюксел днес, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Бяха обсъдени всички открити въпроси по оперативните програми. 

На първо място, намаляване на очакваната загуба на средства до края на годината, като се търси отсрочка за някои забавени проекти и се отчете бедствената ситуация в редица региони през тази година. 

Втора основна тема на разговорите са били мерките за възстановяване на плащанията по Оперативна програма „Регионално развитие“. 

„Амбицията е това да стане възможно най-скоро, тъй като от това зависят приходите в бюджета“, посочи вицепремиерът Томислав Дончев.

На трето място, са обсъдени процедурите за одобрение от ЕК на оперативните програми за следващия програмен период 2014 – 2020 г. Дончев информира, че до края на този месец България ще представи пред ЕК още две оперативни програми – „Околна среда“ и „Образование и наука за интелигентен растеж“.

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова посочи, че се полагат максимални усилия, за да е възможно отблокиране на плащанията по Оперативна програма „Регионално развитие“ във възможно най-кратък срок. Задачата максимум е това да се случи още през м.януари. Тя изрази надежда, че оперативна програма „Регионално развитие“ за следващия програмен период ще бъде одобрена още в средата на следващата година.

Министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че почти всички проекти по Оперативна програма „Транспорт“ са забавени с година и няколко месеца. В момента се набелязват мерки за преодоляване на забавянията, в т.ч. по приоритетните проекти като лот 3 на магистрала „Струма“, магистрала „Хемус“ (основен коридор) и приоритизиране на жп проектите.

В областта на околната среда се работи върху спешни мерки за редуциране на обема на щетите в резултат на спрените плащания, които бяха възобновени с решение на Комисията през миналата седмица, отбеляза министърът на околната среда Ивелина Василева.

Целта е да се намалят очакваните загуби, които са от порядъка на 145-205 млн. евро. Ускорено се работи за одобрение на Оперативна програма „Околна среда“ за следващия финансов период, която ще бъде представена пред ЕК до края на този месец.