Нови протести и сблъсъци във Фъргюсън

Нова вълна от недоволство заради оправдателната присъда на полицая, застрелял чернокож младеж във Фъргюсън

Полицията в американския град Фъргюсън използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестите, провокирани от новината за оправдаване на полицая Дарън Уилсън, който на 9-и август тази година застреля невъоръжения чернокож младеж Майкъл Браун. Решението бе обявено от главния прокурор на град Сейнт Луис, щата Мисури, Боб МакКълъх.

"След изчерпателен преглед на доказателствата, голямото жури заседава два дни преди на обяви окончателното си решение. Съдебните заседатели определиха, че няма причини за повдигането на обвинения срещу полицай Уилсън. Веществените и научните доказателства, разгледани от голямото жури, заедно със свидетелските показания, подкрепени и обосновани чрез тези веществени доказателства, разказват точната и трагична история на случилото се. Важно е да се отбележи, че това са единствените хора, които изслушаха и разгледаха всички показания и всички доказателства", каза прокурор МакКълъх, цитиран от БНР.

По случая се провежда и федерално разследване, за да се разбере дали е имало действие на расова основа. Младежът е бил прострелян 12 пъти. Веднага след обявяване на решението, родителите на Браун изявиха своето недоволство. Стотици хора, обсадили полицейския участък на Фъргюсън, реагираха с гняв на съобщеното от главния прокурор на щата.

Президентът Барак Обама призова хората във Фъргюсън към сдържаност и ги прикани, ако протестират, да го правят мирно. Сили на Националната гвардия са в помощ на полицията във Фъргюсън, а активисти от Лос Анджелис до Ню Йорк организират шествия и митинги.