ФБР изпрати 100 агенти във Фъргюсън

От съображения за сигурност някои училища ще бъдат затворени

Федералното бюро за разследване е изпратило 100 агенти във Фъргюсън, щат Мисури, където продължават протестите след убийството на чернокожия младеж от полицай през август. Взети са мерки за сигурност срещу очаквани протести и размирици. Кметът на Сейнт Луис е заявил на пресконференция, че ако демонстрации имат мирен характер, то полицията няма да употреби насилие, но не изключи вероятността при размирици да се стигне и до там.

В началото на седмицата там бе въведено извънредно положение от губернатора на щата, който се опита с тази мярка да избегне размириците след произнасянето на присъдата от магистратите. Очаква се тя да бъде произнесена в следващите дни.

От съображения за сигурност някои училища ще бъдат затворени. Стотици участници в протестите бяха арестувани. Агенциите съобщават, че демонстранти се заканват на полицаи, че ще нахлуят в домовете им и ще насилят и убият семействата им, вследствие на което много от тях са напуснали града.

Американският президент Барак Обама призова жителите на Фъргюсън да запазят спокойствие и не използват случилото се като извинение за насилия. Той заяви, че в страната всеки има право да изрази позицията си, но нарушаването на закона "е против това, което ние сме".

Правосъдният министър Ерик Холдър също напомни на хората, че без агресия протестите постигат повече.

Такъв призив отправи и бащата на застреляния чернокож.

Припомняме, на 9 август в град Фъргюсън  полицаят Дарън Уилсън застреля 18-годишния Майкъл Браун при спорни обстоятелства. Беше съобщено за схватка, при която Уилсън е прострелял младежа с шест куршума.
След смъртта на Майкъл Браун във Фъргюсън избухнаха протести, при които си стигна до   сблъсъци с полицията.

Шефът на полицията във Фъргюсън поднесе извинения пред семейството на убитото момче, както и пред афроамериканската общност в града, която упрекна органите на реда в расизъм и жестокост.