Започва учение за готовност при евентуална авария в АЕЦ "Козлодуй"

От днес започва двудневно национално пълномащабно учение "Защита 2014" за проверка на готовността за реакция при евентуална авария в АЕЦ "Козлодуй"

Сценарият на учението предвижда паралелно провеждане на дейности за оповестяване, планиране и организиране, както и проиграването на аварийно-спасителни евакуационни защитни действия в София, Враца, Монтана, Козлодуй, Лом, Вълчи дръм, площадката на АЕЦ "Козлодуй" и района на Ломското село Ковачица.

По време на учението в 30-километровата зона около ядрената централа ще бъде задействана системата за ранно предупреждение. Тя включва сигнали от сирени за начало и край на тревога, както и гласови съобщения за националното учение "Защита 2014-та". Целта е да се провери техническото състояние на системата, да се тренират служителите от "Гражданската защита" и АЕЦ "Козлодуй", както и гражданите да привикват с разпознаването на националните сигнали за начало и край на тревогата.

В района на село Ковачица ще бъде разгърнат контролно-пропускателен пункт за извършване на неотложни защитни мерки на границата на 30-километровата зона. В него наблюдатели от Европейската комисия, Международната агенция по атомна енергия и Международната асоциация на ядрените оператори ще наблюдават действия по обработката на хора и техника, напускащи зона с радиоактивно заразяване, осигуряването на медицинска помощ и информационно-комуникационно осигуряване при ядрена авария.