Модернизацията на АЕЦ "Козлодуй" вече 2 пъти по-скъпа

Между 500 и 600 млн. евро ще струва модернизацията на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй"

Това стана ясно при откриването на "Атомекспо" в Москва, а сметката направи Станислав Антипов, заместник-генерален директор на руската "Росенергоатом", предаде БГНЕС.
Освен че сметката вече е по-голяма, отколкото каза през март тази година директорът на централата Иван Генов - тогава той каза 400 млн. евро, модернизацията ще позволи работа и за по-кратък срок. Ремонтът ще удължи животът на двата реактора с 15-20 години, а не с 30 до 40 години, както се надявахме. А на всичкото отгоре сметката през 2012 година, когато стартира програмата, беше 266 млн. евро.
Ремонтът трябва да бъде направен от руската "Росенергоатом" и френската EDF. Двата блока трябва да бъдат модернизирани, за да могат да продължат работа и след 2017 г. и 2019 г., когато изтичат лицензите им.
През март Иван Генов каза, че цената може да е дори още по-ниска, след като се проведат търгове за доставка на оборудването, ремонта и цялостната модернизация. Генов коментира, че централата може да финансира обновяването си със собствени средства, ако държавата не си събира дивидента. "Опростяването на дивидента трябва да е в сила до приключването на модернизацията на двата блока, което означава до 2019 г. Писмо с такова искане вече е представено пред БЕХ и пред отговорните министерства, но засега няма отговор", заяви тогава Генов.
България се обърна към "Росенергоатом" за удължаване на лицензите на двата блока, тъй като в нейните структури се намират изследователските организации, които навремето са се занимавали с проектирането на двата български хилядника. Изготвената от EDF и "Росенергоатом" програма за модернизация вече е внесена в Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) за одобрение. От тук нататък АЯР трябва да се запознае с документите, което ще отнеме около 6 месеца, и да стартира следващите етапи. Според Антипов обаче България е закъсняла с години с модернизацията на двата блока. Причината била политическа, а не техническа. "В Русия тя би започнала най-малко 6 години преди крайния срок", добавя зам.-шефът на "Росенергоатом". В своя отчет за 2013 гodina от българската АЯР отричат да има забавяне на модернизацията.
На въпрос дали е оптимист за удължаването на живота на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй", Антипов отговаря: "Абсолютно. Животът на двата блока може да бъде удължен, но за целта ние не трябва да бъдем ограничавани във времето, за да проведем всички необходими процедури, които ще докажат тяхната надеждност". Дали това означава, че процедурите ще продължат и след критичните срокове и реакторите може да спрат временно работа, засега не е ясно, информира "Сега".
94,3 милиона лева е общият размер на вложените средства по инвестиционната програма на Първа атомна през миналата година. Това е с близо 44% повече от инвестираните през 2012 г. средства, показва отчетът на дружеството. С приоритет по инвестиционната програма на АЕЦ се финансират дейностите по проекта за продължаване на срока на експлоатация на 1000-мегаватовите V и VI блок, е записано в отчета.