Бедността ще расте заради глобалното затопляне

Високите температури ще намалят добивите от зърно и водните запаси

Климатичните промени могат да подкопаят усилията за справяне с крайната бедност по целия свят. Това предупреди Световната банка, цитирана от Агенция „Франс прес“.
В нов доклад за въздействието на глобалното затопляне, банката посочва, че рязкото покачване на температурите ще намали сериозно добивите от зърно и водните запаси в много райони и вероятно ще затрудни усилията за справяне с бедността.

„Климатичните промени представляват значителен и ескалиращ риск за процесите на развитие, което може да подкопае усилията в световен мащаб за премахване на изключителната бедност", се казва в доклада.

„Без силни и ранни действия, затоплянето може да се окаже повече от 1,5 - 2 градуса по Целзий и резултатът, който произтича от това, може да влоши бедността в много региони по света за поколения напред", коментират от Световната банка.
Банката заяви, че вече е почти сигурно, че средните температури ще се повишат с 1,5 градуса по Целзий спрямо нивата преди индустриализацията, базирано на натрупващия се ефект от емисиите от парникови газове в миналото и сега.
Това означава, че необичайните жеги, повишаването нивото на моретата и все по-честите тропически циклони може да станат неизбежни.

Без концентрирани действия обаче има реална опасност повишаването на температурата да бъде с до 4 градуса по Целзий до края на века.
Банката нарече това плашещ свят на повишени рискове и глобална нестабилност.

„Премахването на бедността, повишаването на глобалния просперитет и намаляване на неравенството в световен мащаб вече е трудно и ще бъде много по-трудно със затопляне на температурата с 2 градуса. Но при 4 градуса има сериозни съмнения дали тези цели са постижими изобщо", каза президентът на Световната банка Джим Йон Ким.